Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πως θα αντιμετωπίσουμε έναν συνάνθρωπό μας, έναν συνέλληνα, όταν η συζήτησι έρχεται για τα πολιτικά;
1η περίπτωσι, όταν ο συνομιλητής μας είναι κεντροαριστερός.
Επειδή το τελευταιο διάστημα έχουν φάει πολλές «σφαλιάρες», λόγω του ότι τα τελευταια 40 αυτοί διαχειρίζονταν τα πολιτικά πράγματα και η ιδεολογία τους ηταν (και είναι) η κυρίαρχη αλλά και το μνημόνιο αυτοί το έφεραν και τα περισσότερα δάνεια η παράταξί τους τα έκανε, καλό είναι να μην τους τα θυμίζουμε αλλά να τους λέμε: «η παγκοσμιοποίησι φταίει, αυτοί μας δάνειζαν και τώρα τα ζητανε πίσω. Γιατί μας τα δίνανε, δεν ξέρανε ότι δεν θα μπορουμε να τα ξεχρεώσουμε; Αλλά και πάλι ενωμένος ο ελληνικός λαός κάνουμε προσπάθειες και προχωραμε μπροστά».
2η περίπτωσι, όταν ο συνομιλητής μας είναι κεντροδεξιός.
Ναι μεν επαληθεύθηκε ο συντηρητικός τρόπος σκέψης και ζωης στο θέμα των δανείων (μας έδινε χρήματα η ΕΟΚ αλλά εμεις τα σπαταλούσαμε στα σκυλάδικα κλπ.) αλλά δεν πρέπει να καλλιεργουμε και πνευμα αντεκδίκησης. Έτσι μπορουμε να πουμε τα εξης: «ευτυχως είμαστε στην ενωμένη Ευρώπη αλλιως χαμένα πηγαίναμε. Και στην Ευρώπη μπήκαμε με κεντροδεξιά κυβέρνησι. Τώρα θα κάνουμε λίγο υπομονή και σιγά σιγά θα στρώσουμε. Άλλωστε όπου να ΄ναι θα ενωθουν Αμερική και Ευρώπη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχουμε».
3η περίπτωσι, όταν ο συνομιλητής μας είναι αριστερός.
Με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άθεοι και μιλανε μόνο για οικονομικά θέματα και όλα τα ανάγουν στην οικονομία και η στάσι τους απέναντι στην Εκκλησία είναι από αδιάφορη μέχρι εχθρική, το μόνο που μπορουμε να κάνουμε είναι να μιλαμε για πνευματικά θέματα και για θέματα κοινωνικης προσφορας της Εκκλησίας, ώστε να τους συγκρατήσουμε από το να εκδηλώσουν τα αρνητικά τους αισθήματα απέναντί μας. Πάντως, αν δεν δείξουν ενδιαφέρον για κάτι πνευματικό, καλύτερα είναι να απομακρυνόμαστε με τρόπο.
4η περίπτωσι, όταν ο συνομιλητής μας είναι δεξιός.
Εδώ μπορουμε να αναφερθουμε σε θέματα ηθικης. «Πολλή βρωμιά μαζεύτηκε, πως θα καθαρίση ο τόπος από τόση σαπίλα; Που είναι οι μεγάλοι άνδρες του παρελθόντος, οι ήρωες της πατρίδος μας, οι αρχαιοι ημων πρόγονοι; κλπ. Αλλά επειδή αυτή η συνομοταξία είναι παγανιστές και δεν βλέπουν Ορθόδοξα τα πνευματικά θέματα, καλό είναι να αποφύγουμε συζητήσεις για θέματα που προσπαθουν να συνδέσουν τα ασύνδετα π.χ. αρχαία φιλοσοφία και Ορθόδοξη Πίστη, γιατί θα έρθουμε σε σύγκρουσι. Άντε να τους πείσης ότι οι αρχαιοι ηταν ειδωλολάτρες επειδή θεωρουσαν την ύλη αιώνια, ενώ η Αγία Γραφή λέει πως δεν είναι.
5η περίπτωσι, όταν ο συνομιλητής είναι αδιάφορος για τα πολιτικά.
Σ΄αυτήν την περίπτωσι μπορουμε να πουμε: «Καλά κάνεις και δεν ενδιαφέρεσαι. Η Τράπεζα κόβει το χρημα και το μοιράζει στα κράτη, στα κόμματα και στους ιδιωτες. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολειται κανείς με τους πολιτικούς. Την δουλειά του να κοιτάζει καθένας και την οικογένειά του και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα». Και αν είναι άνεργος ή ανύπαντρος του ευχόμαστε να βρη δουλειά και γυναικα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...